• alles.jpg
  • artgo.jpg
  • bhp.jpg
  • biga.jpg
  • cukiernia.jpg
  • enmax.jpg
  • familia.jpg
  • gs.jpg
  • juszczak.jpg
  • kozbial.jpg
  • kubaty.jpg
  • lisak.jpg
  • lyko.jpg
  • marcisz.jpg
  • rasterek.jpg
  • rserwis.jpg
  • salazabaw.jpg
  • serczyk.jpg
  • sklad_blc.jpg
  • swiba.jpg
  • wwm.jpg
  • zamkowa.jpg
  • zielinski.jpg
  • zlom.jpg
  • zulla.jpg

Reklama

  • baranex.jpg
  • dogoterapia.jpg
  • geo.jpg
  • grafixdruk.jpg
  • kaes.jpg
  • kanczura.jpg
  • krakmeb.jpg
  • kruk.jpg
  • kungfu.jpg
  • melba.jpg
  • mirex.jpg
  • neobud.jpg
  • nettrading.jpg
  • prestige.jpg
  • rrreklama.jpg
  • toka.jpg
  • weterynarz.jpg

Lody rzemieślnicze w Polsce wciąż są nowością. Nie znajdziesz ich w budce nad morzem, a tym bardziej w markecie. Rzemieślników, serwujących lody najwyższej jakości, w naszym kraju jest niewielu. Na szczęście w naszej gminie jeden jest. Mariusz Gołdynia. Na produkcję lodów tradycyjnych zdecydowałem się trzy lata temu, ponieważ chciałem rozszerzyć asortyment swojej cukierni. W tym artykule opowiem wam nieco o tym pysznym zimnym deserze.

Tajemnica tkwi w recepturach i składnikach.

Przy produkcji lodów ,korzystam z oryginalnych włoskich receptur. A w ,,kręceniu’’ lodów włosi są najlepsi. W zasadzie składniki lodów rzemieślniczych nie są żadną tajemnicą, a odpowiedź na pytanie, co zawierają lody rzemieślnicze jest krótka i prosta. Śmietana (lub jogurt), świeże mleko, jaja i cukier – to podstawa, piąty składnik jest zmienny i zależy od smaku lodów, który chcemy uzyskać: owoce, czekolada, orzechy, wanilia… To wszystko. Żadnych gotowych koncentratów i mieszanek smakowych.

– W lodach rzemieślniczych używa się tylko świeżych i bardzo dobrych jakościowo składników. „Rzemieślniczy” nie oznacza „standardowy”. Oczywiście istnieją pewne niuanse, o których warto wiedzieć. Syropy cukrowe, jak np. płynna glukoza czy syrop cukru inwertowanego, lepiej nadają się od zwykłego cukru do słodzenia lodów rzemieślniczych. Pełnię smaku orzechowego uzyska się natomiast dzięki zastosowaniu naturalnych past orzechowych – bardzo drobno zmielone orzechy podkreślą kremowość lodów i nie wpłyną negatywnie na ich konsystencję. Z kolei do tworzenia sorbetów używamy świeżych owoców, dlatego takie lody gwarantują dużą porcję witamin. Lody owocowe o smakach egzotycznych najlepiej jest robić z naturalnych puree owocowych.

Czy lody mają jakieś wartości odżywcze? Czy są zdrowe?

Wartość odżywcza i wpływ lodów na zdrowie człowieka zależy w głównej mierze od ich składu. Lody zawierające czekoladę będą poprawiały nastrój, stanowiąc źródło magnezu i witamin z grupy B, lody z owocami, takimi jak truskawki czy jagody, będą świetnym źródłem witaminy C i silnych przeciwutleniaczy, a lody z naturalną wanilią będą działały pobudzająco dzięki obecności glikozydów waniliny. Lody można zaliczyć do produktów lekkostrawnych, z których energia jest łatwo przyswajalna. Ma to szczególne znaczenie w okresie upałów, kiedy w ciągu dnia nie odczuwamy nadmiernego apetytu. Lody mogą wtedy stanowić dobre źródło zdrowej energii, zastępując tradycyjne posiłki. Nie należy się także obawiać problemów z gardłem, spożywając lody w okresie upałów. Wbrew powszechnemu przekonaniu lody na bazie mleka i śmietanki są produktem wskazanym w przypadku podrażnienia błony śluzowej w jamie ustnej i gardle, gdyż zawarty w nich zemulgowany tłuszcz i białka pokrywają ją ochronnym filmem, zmniejszając uczucie dyskomfortu. Podsumowując, można stwierdzić, że lody na bazie naturalnych składników są wartościowym dodatkiem do naszego letniego jadłospisu.

Lody na zdrowie

Okazuje się, że nie musimy mieć wyrzutów sumienia, gdy zajadamy się lodami. Deser ten jest znacznie zdrowszy niż wafelki czy batoniki, a przy tym niskokaloryczny. Pamiętajmy jednak, by wybierać je rozsądnie, najlepiej w miejscu gdzie są robione. Bo najlepsze lody, to świeże lody.

Mariusz Gołdynia

kross.jpg