• alles.jpg
  • artgo.jpg
  • bhp oskar.jpg
  • enmax.jpg
  • familia.jpg
  • gs.jpg
  • juszczak.jpg
  • kozbial.jpg
  • kubaty.jpg
  • lisak.jpg
  • lyko.jpg
  • marcisz.jpg
  • romantica andrzejki.jpg
  • salazabaw.jpg
  • serczyk.jpg
  • sklad_blc.jpg
  • swiba.jpg
  • wwm.jpg
  • zulla.jpg

Reklama

  • adrian.jpg
  • bistro.jpg
  • dogoterapia.jpg
  • geo.jpg
  • grafixdruk.jpg
  • kanczura.jpg
  • krakmeb.jpg
  • kruk.jpg
  • mirex.jpg
  • nettrading.jpg
  • srebrne.jpg
  • wegiel.jpg
  • weterynarz.jpg

Naturalnym procesem, jaki występuje podczas przechowywania miodu, jest jego krystalizacja. Podczas tego procesu glukoza krystalizuje szybciej, fruktoza natomiast pozostaje w otaczającym syropie. Pewne miody krystalizują od razu w całej masie (np. rzepakowy), inne natomiast krystalizują wolno, zaczynając od dolnych warstw. Proces ten nie obniża jakości miodu i wynika głównie z warunków i czasu przechowywania. Miód przechowywany w temperaturze 17-18°C szybko krystalizuje, temperatura poniżej 0°C powoduje zahamowanie krystalizacji, natomiast w temperaturze 25-35°C następuje upłynnianie miodu.

Jak przywrócić ciekłą formę miodu?

Na przywrócenie z formy skrystalizowanej formy ciekłej wystarczy prosty zabieg – czyli podgrzanie całości. Istotne jest aby nie przesadzić z podgrzewaniem, miód powyżej 40°C traci wiele wartości zdrowotnych. Najpopularniejszym zabiegiem jest wstawienie słoika do garnka z ciepłą wodą. Alternatywnym rozwiązaniem jest wykorzystanie w tym celu mikrofalówki – jednak spowoduje to większe straty wartości odżywczych. W obu przypadkach należy pamiętać o tym aby wcześniej odkręcić pokrywkę.

Z dala od mocnych zapachów

Miód bardzo łatwo chłonie obce zapachy. Z tego względu nie należy go przechowywać z produktami o silnym swoistym aromacie. Najkorzystniejsze jest przechowywanie miodu w niższych temperaturach, np. w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, najlepiej w szklanym. Nie powinno się przechowywać miodu w naczyniach metalowych, gdyż miód może mieć metaliczny posmak.

Mariusz Gołdynia

pacanowscy.jpg